Papercraft sculpture
Taipei  2021
Interior-RESIDENTIAL

大眾對於紙的印象為輕薄俐落的感覺,

厚重陰暗的舊公寓,透過紙雕概念將空間摺疊彎曲出層層片片的立體感,

拉開推移的牆面與天花的縫隙,不但豐富了視覺層次與空間深度,

也讓光線能流瀉入室。

輕薄明亮的新空間與厚重昏暗的舊氛圍因而產生強烈對比,

 也讓老屋充滿了年輕的活力。

 

特別保留象徵老屋精神的舊天花之板模痕跡,

就像紙張折痕一樣與新做紙雕天花造型融為一體,

也讓原低矮的空間高度有了解放,

新、舊、粗、細的對比質感紋理,彼此也形成有趣豐富的視覺層次。

 

輕薄簡潔的紙雕造型天花不但整合了燈具、冷氣、消防等設備,

弧形的紙雕造型也讓光源能順著軌跡,溫柔的漫射於各個角落。

而俐落工整的牆面分割則讓動線及光線均能自由的流動其中

最終透過兩大系統構築出輕薄簡潔的生活空間及視覺畫面。

The general impression of paper is that it is a thin and light material of sleek quality.

In an old apartment shrouded in darkness and a heavy atmosphere, the concept of papercraft sculpture

was applied to fold and form layers in the space.

As the gaps between the walls and the ceiling are pulled back, the visual layers and spatial depth are enriched, while letting light into the room.

The bright and airy vibe of the new space draws a strong contrast to the dark and heavy atmosphere before.

The new design also fills the old apartment with youthful energy.

 

The markings left behind by the formwork on the old ceiling are specifically preserved to retain the characters of the old apartment.

Like paper creases, these markings are fused with the new papercraft sculpture ceiling design, which opens up the cramped space.

The contrast between the rough and fine textures of the old and new design forms interesting and rich visual layers.

 

The airy and simple papercraft sculpture ceiling design was integrated with the apartment’s light fixtures, air conditioning, and fire safety equipment.

Furthermore, the curved papercraft sculpture design also lets the light be traced along the ceiling and scatter onto every corner.

The sleek and neat division of the walls allows for free movement and flow of light throughout the apartment.

Finally, airy and simple living space and visual composition were created via the implementation of two major systems.