Fish Migration

Taipei  2020

Interior-RESIDENTIAL

迴游此一設計概念源自於成語的"如魚得水",
暗示著家才是讓人可以安心且沉澱的處所。

動線以"∞"無限循環為發想,將迴游這一概念呈現的淋漓盡致。
同時透過材質及造型的運用,如黑鐵、水泥、舊木等素材,
圍塑出質樸安靜的整體空間氛圍,也體現出屋主宣揚樸素、靜寂的生活哲學。


而質感粗造並保留原始設備痕跡的磚牆,與細緻的圓鏡則暗示著此處獨有的"天圓地方"之天地空間寓意,
配合入口處的雙魚造形鐵件及弧形量體牆面所構築出的空間感,
則隱喻住戶能在這專屬的空間悠游其中,並感受內在本質的美。

The concept of traveling back to this design originates from the idiom "as a fish gets water",
It implies that home is a place where people can feel at ease and settle.

The moving line is based on the idea of "∞" infinite loop, and the concept of backflow is vividly presented.
At the same time, through the use of materials and shapes, such as black iron, cement, old wood and other materials,
The surrounding atmosphere creates a simple and quiet overall space atmosphere, and also reflects the homeowner's propaganda of simple and quiet life philosophy.


The rough texture of the brick wall and traces of the original equipment, and the detailed circular mirrors allude to the heaven and earth space meaning of the unique "circle place",
Matching the sense of space created by the double fish-shaped iron pieces at the entrance and the curved measuring body wall,


Then it is a metaphor for residents to swim in this exclusive space and feel the beauty of inner essence.